Sisällysluettelo
Uusi ajatuksia herättävä akateeminen artikkeli on julkaistu Elokuussa 2024, otsikoltaan ”Myytti liittovaltion poliittisesta riippumattomuudesta”. (Linkki artikkeliin on tämän jutun lopussa). Sen lähtökohta on seuraava:
Saattaa olla perusteltua tutkia paljon ylistetty Federal Reserven riippumattomuus tarkemmin. Fed ei ole terveen rahapolitiikan linnake. Pikemminkin se on vain yksi liittovaltion hallituksen poliittisesti valjastama virasto.
Tutkimuksessa asetellaan, että Yhdysvaltain kongressin ja Valkoisen talon
(”vangitsijat”) ja Yhdysvaltain keskuspankin (”vangit”) välisessä suhteessa voi olla jonkin verran yhtäläisyyksiä Tukholman syndrooman ilmiöön.
Kirjoituksen on kirjoittanut Thomas Joseph Webster, Pace-yliopiston Lubin School of Businessin taloustieteen emeritusprofessori. Hän on aiemmin kirjoittanut laajasti Fedistä ja etenkin siitä roolista, jonka keventämisellä on ollut vaikutuksia budjettialijäämien, valtionvelan ja inflaation paisumiseen.
Webster on aiemmin työskennellyt kansainvälisenä taloustieteilijänä Central Intelligence Agencyn (CIA) ja Yhdysvaltain puolustusministeriön (Pentagon) palveluksessa. Nämä asemat ja vastuut ovat saattaneet antaa hänelle sellaisia näkemyksiä Yhdysvaltain hallituksen toiminnasta, joita on yleisesti hyvin niukasti saatavilla.
Kolmen vuosikymmenen tutkimustulosten analyysin perusteella näyttää siltä, että Wall Streetin suurpankkien edut ovat saattaneet vaikuttaa Fediin. On kuitenkin myös mahdollista, että sekä aiemmin esitetyt että professori Websterin lähtökohdat voivat olla samanaikaisesti oikeassa. Jos Wall Street on saanut haltuunsa myös toimeenpanovallan ja Yhdysvaltain kongressin keskeiset osat, näiden asettelujen välillä ei itse asiassa ole ristiriitaa.
Aloitetaan toteamalla joitakin perustavanlaatuisia tosiasioita, joita on hankala kiistää ja siitä nimenomaisesta syystä näin ei ole myöskään tapahtunut:
Ensinnäkin on tärkeää ymmärtää, että Federal Reserve Board of Governors on määritelty liittovaltion hallituksen ”riippumattomaksi virastoksi”. Saattaa kuitenkin olla hyödyllistä selventää, että Federal Reserve System koostuu sekä hallintoneuvostosta että 12 alueellisesta keskuspankista, jotka ovat kaikki yksityisiä yhtiöitä. Nämä 12 alueellista Fed-pankkia ovat itse asiassa osakkeenomistajien omistuksessa, jotka ovat jäsenpankkeja 12 Fed-alueella.
On syytä huomata, että kukin Fedin piiri valitsee kuusi kunkin alueellisen Fedin pankin hallituksen yhdeksästä jäsenestä, kuten huomasitkin: juridisesti hyvin pitävä 2/3 enemmistö. JPMorgan Chasen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana tuolloin toimineen Jamie Dimonin tapauksessa New Yorkin keskuspankki Fed tutki Dimonin pankin (JPMorgan Chase) tapausta, koska se oli menettänyt 6,2 miljardia dollaria tallettajien rahoja toimimalla uhkapelin kaltaisesti johdannaisilla Lontoossa. Tästä huolimatta Dimon pystyi säilyttämään asemansa New Yorkin keskuspankin johtokunnassa.
Näyttää siltä, että New Yorkin keskuspankin viisi suurinta osakkeenomistajaa ovat Wall Streetin suurpankkeja: JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley ja Bank of New York Mellon. Tämä saattaa edesauttaa ja myötävaikuttaa kohti tilannetta, missä vallan tasapaino näissä 12:ssa alueellisessa Fedin pankissa voidaan kokea epätasapainoiseksi.
Voi olla mielenkiintoista tarkastella New Yorkin Fedin meklarin roolia.
Näyttää siltä, että Federal Reserve Board of Governors on päättänyt ulkoistaa merkittävän osan toiminnoistaan New Yorkin keskuspankille, mukaan lukien kaikki sen meklaritoiminnot. Voidaan sanoa, että New Yorkin Fed on jossain määrin ainutlaatuinen siinä mielessä, että sillä on meklaritoimisto sekä New Yorkissa että Chicagossa. New Yorkin Fedin meklariosastoilla on niin sanotut pikavalinnat tai kuumat linjat Wall Streetin suurpankkien meklariosastoille, joita se käyttää ”avomarkkinaoperaatioiden” toteuttamiseen. Huolimatta läheisestä kaupankäyntisuhteesta New Yorkin Fed on myös vastuussa pankkitarkastajien lähettämisestä näihin samoihin pankkeihin. Voimme saada käsityksen siitä, miten tämä toimii, kun tarkastelemme New York Fedin entisen pankkitarkastajan Carmen Segarran tarinaa ProPublicasta ja hänen kirjastaan Noncompliant (lähdelinkki jutun lopussa).
Viimeisimmän Federal Reserve Board of Governorsin vuosikertomuksen mukaan vuonna 2022 Fed Board of Governorsin palveluksessa oli 2 988 työntekijää, kun taas New York Fedin palveluksessa oli 2 957 työntekijää. Näyttää siltä, että New Yorkin keskuspankilla on saman raportin mukaan yli 1 000 työntekijää enemmän kuin 10:llä muulla 12:sta alueellisesta keskuspankista.
Vuonna 2022 Federal Reserve Board of Governorsin toimintakulut olivat 912,9 miljoonaa dollaria, kun taas New Yorkin keskuspankin toimintakulut olivat 1,2 miljardia dollaria.
Samasta vuoden 2022 vuosikertomuksesta käy ilmi, että New York Fedin pääjohtajan vuosipalkka oli 528 800 dollaria. Washington Economic Clubin tilaisuudessa vuonna 2023 Federal Reserve Board of Governorsin puheenjohtaja Jerome Powell toi esiin, että hänen palkkansa oli 190 000 dollaria.
Näyttäisi siltä, että New Yorkin keskuspankin pääjohtaja tienaa 300 000 dollaria enemmän kuin Federal Reserve Board of Governorsin puheenjohtaja. Viittaako se, että Federal Reserve System on jäänyt tietyn tahon haltuun? On myös syytä huomata, että Yhdysvaltain presidentin palkka on 400 000 dollaria.
Tarkastellaan New Yorkin keskuspankin sähköisiä setelipainokoneita ja niiden tuottaman rahan määränpäätä. Heinäkuussa 2011 senaattori Bernie Sandersin tukema tarkistus vuoden 2010 Dodd-Frankin rahoitusuudistusta koskevaan lainsäädäntöön johti siihen, että kongressin tilintarkastusyksikkö, Government Accountability Office (GAO), julkisti tilintarkastuksen tulokset salaisista hätälainoista, joita Fed oli myöntänyt Wall Streetin suurpankeille ja niiden ulkomaisille johdannaisosapuolille joulukuun 2007 ja heinäkuun 2010 välisenä aikana.
Lainatoimet ja GAO:n raportti
Vaikuttaa siltä, että suurin osa näistä lainatoimista hoidettiin New Yorkin keskuspankissa ja suurin osa uudistuvista lainoista myönnettiin New Yorkin keskuspankin jäsenpankeille. GAO:n tarkastuksen mukaan näyttää siltä, että 40 prosenttia uusiutuvien lainojen kokonaismäärästä, joka oli 16,1 biljoonaa dollaria, meni vain kolmelle newyorkilaiselle pankille: Citigroup, joka sai 2,513 biljoonaa dollaria, Morgan Stanley, joka sai 2,041 biljoonaa dollaria, ja Merrill Lynch, joka sai 1,949 biljoonaa dollaria. (Ks. alla oleva tiivistelmän omainen galleria GAO:n raportista.) On syytä huomata, että Merrill Lynch on nykyään osa Bank of America -yhtiötä, joka on Richmondin keskuspankin osakkeenomistaja.





Alkuperäinen kysymys: mikä taho hallitsee?
Näyttää siis mahdolliselta, että professori Webster on oikeassa väitteessään, jonka mukaan Wall Street on vaikuttanut Valkoiseen taloon (toimeenpanevaan haaraan) ja kongressiin: suoraan että epäsuorasti toimeenpanevassa haarassa ja kongressissa olevien, Fediin vaikuttavien vipuvarsien kautta. Tätä oletusta vastaan on vaikeahko asettua huomioiden professori Websterin todistelun sekä taustan.
Vaikuttaa todennäköiseltä, että toimeenpanovallalla on rooli niin sanotuissa siirtymäkauden hallitsijoissa, jolla on merkittävä vaikutusvalta Yhdysvaltain valtiovarainministeriön, Yhdysvaltain oikeusministeriön ja liittovaltion pankkivalvontaviranomaisten avainhenkilöiden nimittämiseen. Tämä voi mahdollisesti johtaa siihen, että toimeenpanovalta vaikuttaa epäsuorasti Fediin.
Näyttäisi siltä, että rehellisesti sanottuna näkymättömät kädet, jotka kirjoittivat vuosien 2007-2010 finanssikriisin jälkeen Dodd-Frankin rahoitusalan uudistusta koskevan lainsäädännön, ovat saattaneet tahattomasti tai tahallaan kirjata lakiin, että Fedin on saatava Yhdysvaltain valtiovarainministerin hyväksyntä ennen kuin se voi käynnistää hätälainaohjelmia tulevaisuudessa.
Näyttää myös todennäköiseltä, että Yhdysvaltain valtiovarainministeri tulee jatkossakin Goldman Sachsin, Citigroupin tai Fedin itsensä riveistä. Janet Yellen, joka otti miljoonia dollareita puhujapalkkioina Wall Streetiltä Fedin puheenjohtajan tehtävästä lähdettyään ja Yhdysvaltain valtiovarainministeriksi tultuaan, on toistuva hyvä esimerkki tästä.
Mitä merkitystä tällä on Suomalaiselle ja Eurooppalaiselle? Keskuspankkien aivot ovat pitkälti FED:n rakenteissa ja valta on merkillepantavan suurta. Toimenpidemallit, rakenteet yms kopioidaan hyvin pitkälle juurikin Yhdysvalloista muualle maailmaan - vaikutusten leviäminen toisteena nähdään myös pankkimaailmassa samalla tavalla - USA:sta muualle maailmaan.
Julkaisemme lisää katsauksia koskien keskuspankkien toimintamalleja, koska vaikutukset heijastuvat Suomalaiseen ja Eurooppalaiseen politiikkaan sekä talouden hyvinvointiin.
Lähteet:
1. Keskuspankkien omistusrakenne:
https://www.stlouisfed.org/in-plain-english/who-owns-the-federal-reserve-banks#:~:text=So%20is%20the%20Fed%20private,Reserve%20Banks%20and%20earn%20dividends.
2. Thomas-Joseph Websterin julkaisu FED:n hallintaa koskien, "Myytti liittovaltion poliittisesta riippumattomuudesta" https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4916388
3. Thomas-Joseph Websterin muita julkaisuja https://papers.ssrn.com/sol3/cf_dev/AbsByAuth.cfm?per_id=1644741
4. Carmen Segarran tarinasta
https://www.propublica.org/article/carmen-segarras-secret-recordings-from-inside-new-york-fed
5. FED:n vuosiraportti 2022 https://www.federalreserve.gov/publications/files/2022-annual-report.pdf
6. Jerome Powellin palkkaa koskeva julkitulo https://www.newsweek.com/jerome-powell-salary-admission-debate-1779615
7. GAO:n hätälainoihin liittyvä dokumentaatio:
https://www.gao.gov/assets/gao-11-696.pdf
8. Yhdysvaltojen presidentin palkka
https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=(title:3%20section:102%20edition:prelim)