Sisällysluettelo
Lahjoitusten luonteesta ja edellytykset vähennyksiin
Arvoltaan vähäiset raha- tai esinelahjoitukset yleishyödylliseen ja samalla paikalliseen tai yrityksen toimialaa lähellä olevaan tarkoitukseen voidaan katsoa suhdetoiminnan luonteisiksi menoiksi, jotka ovat vähennyskelpoisia verotuksessa. Tällaisia lahjoituksia yritys saa vähentää enintään 850 euroa lahjoituksensaajaa kohti. Lahjoitus poliittiseen tarkoitukseen ei ole kuitenkaan miltään osin vähennyskelpoinen.
Lahjoitukset yleishyödylliseen tarkoitukseen eivät edellä mainitun vähäisen arvon ylittävältä osin ole vähennyskelpoisia verotuksessa, koska ne on annettu lähinnä hyväntekeväisyystarkoituksessa eivätkä edistä elinkeinotoimintaa. Yhteisömuotoinen yritys saa kuitenkin tietyin edellytyksin vähentää tulostaan tieteen, taiteen tai suomalaisen kulttuuriperinteen säilyttämistä edistävään tarkoitukseen antamansa rahalahjoituksen.
Yritys saa vapaasti antaa lahjoituksia ilman ylärajaa, mutta niiden vähennyskelpoisuus toimii tietyissä raameissa. Esimerkiksi, jos yritys antaa 2500 euroa lahjoitusta, se ei ole vähennyskelpoinen, vaan lisää yrityksen verotettavaa tulosta 2500 eurolla, jolloin siitä on maksettava 500 euroa yhteisöveroa. Jos yritys lahjoittaa varoja järjestölle, jolla ei ole nimeämispäätöstä, mutta lahjoitus menee yleishyödylliseen ja samalla paikallisen tai yrityksen toimialaa lähellä olevaan tarkoitukseen, saa yritys vähentää verotuksessa enintään
850 €.
Mainostilan ostaminen yhdistykseltä
Yritys voi verotuksessa vähentää veronalaisen tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä aiheutuneet kulut. Muut kulut eivät lähtökohtaisesti ole verotuksessa vähennyskelpoisia. Vähennyskelpoisia tulonhankkimiskuluja ovat esimerkiksi markkinointi- ja mainoskulut, jotka edistävät yrityksen liiketoimintaa.
Nimeämispäätös
Kun lahjoituksen saajana on Euroopan talousalueella oleva yhdistys, säätiö tai niiden yhteydessä oleva rahasto, vähennysoikeuden edellytyksenä on Verohallinnon nimeämispäätös. Lahjoituksen saajan on haettava nimeämistä kirjallisesti vapaamuotoisella hakemuksella. Ennen nimeämispäätöksen tekemistä Verohallinto pyytää asiaan lausunnon lahjoitusten verovapauslautakunnalta.
Hakemukseen tulee liittää (kopioina):
- säätiörekisterin / yhdistysrekisterin ote tai tosite sääntöjen jättämisestä ko. rekisteriin
- säätiön / yhdistyksen säännöt
- tiedot kahdesta viimeisestä tilinpäätöksestä (tuloslaskelma ja tase sekä tilintarkastajien tai toiminnantarkastajien kertomus)
- toimintakertomus
- voimassa oleva talousarvio ja
- toimintasuunnitelma
Nimeämispäätös voidaan myöntää enintään viideksi vuodeksi kerrallaan. Nimeämispäätöksen saaneen yhteisön on toimitettava vuosittain Verohallintoon tiedot saamistaan vähennyskelpoisista lahjoituksista, niiden antajista ja selvitys käyttötarkoituksesta sekä toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase. Selvityksen voi antaa esimerkiksi veroilmoituksen liitteenä. Verohallinto voi peruuttaa nimeämispäätöksen, jos lahjoituksensaaja ei täytä nimeämispäätöksessä asetettuja ehtoja tai jos sen varsinaisena tarkoituksena ei enää ole suomalaisen kulttuuriperinteen säilyttäminen tai tieteen tai taiteen tukeminen.
Muita edellytyksiä koskien nimeämispäätösten alaisia lahjoituksia
Lahjoitus on vähennyskelpoinen vain jos se on annettu suoraan lainkohdassa mainitulle saajalle.
Vähennyskelpoisen lahjoituksen alaraja on 850 euroa. Vähennyskelpoisen lahjoituksen yläraja on 250 000 euroa kun lahjoituksen saajana on Euroopan talousalueella sijaitseva valtio tai Euroopan talousalueella oleva julkista rahoitusta saava yliopisto tai korkeakoulu tai näiden yhteydessä oleva yliopistorahasto. Kun saajana on edellä mainittu Verohallinnon nimeämä lahjoituksen saaja, vähennyskelpoisen lahjoituksen yläraja on 50 000 euroa.
Lahjanantajan vähennyskelpoisten lahjoitusten vähimmäis- ja enimmäismäärä verovuoden aikana on saajakohtainen. Sama lahjoittaja voi esimerkiksi antaa verovuoden aikana enimmäismäärän suuruisen vähennyskelpoisen lahjoituksen kahdelle eri yliopistolle. Vähimmäis- ja enimmäismäärää sovellettaessa lahjoituksen antajan samalle saajalle verovuoden aikana antamat lahjoitukset lasketaan yhteen. Vähennyskelpoisia ovat vain rahana tehdyt lahjoitukset. Muuna omaisuutena kuin rahana annetut lahjoitukset eivät ole vähennyskelpoisia.
Lahjoituksen vähentämistä varten verovelvollisen on liitettävä veroilmoitukseensa asianmukainen selvitys verovuonna annetuista lahjoituksista.
Henkilökohtaisen tulolähteen tulosta tehty lahjoitusvähennys voidaan huomioida tappiota vahvistettaessa (TVL 120.2 §). Verovuoteen 2019 saakka lahjoitusvähennystä ei oteta huomioon vahvistettaessa elinkeinotoiminnan tulolähteen tappiota, koska vähennyksen saa tehdä erityissäännöksen nojalla. Sen sijaan verovuodesta 2020 lähtien TVL 57 §:n mukainen lahjoitusvähennys voidaan ottaa huomioon myös elinkeinotoiminnan tappion määrää laskettaessa. (TVL 119.2 §).
LÄHTEET:

