Sisällysluettelo
Punainen ja sininen pilleri ovat symboleja, jotka ovat peräisin vuonna 1999 ilmestyneestä tieteiselokuvasta The Matrix. Pillerit edustavat valintaa: pysyä autuaassa tietämättömyydessä (sininen) tai hyväksyä/ymmärtää mieltäkin kääntävä todellisuus (punainen). Matrixin julkaisun jälkeen punainen pilleri on saanut yksiselitteisesti erilaisia filosofisia ja yhteiskunnallisia merkityksiä.
Elokuva The Matrix sijoittuu futuristiseen maailmaan, jossa ihmisiä pidetään kapseleissa ja käytetään pattereina koneiden hallitsemassa yhteiskunnassa. Matrix on todellisuutta simuloiva tietokonejärjestelmä, joka huijaa ihmisiä uskomaan, että he elävät elämäänsä normaalisti. Tietokonehakkeri Neo (Keanu Reeves) tapaa salaperäisen guru Morpheuksen (Laurence Fishburne), joka esittää hänelle vaihtoehdon: punainen tai sininen pilleri. Morpheus toteaa: ”Ota sininen pilleri, niin tarina loppuu”. Heräät sängyssäsi ja päätät, mitä haluat uskoa. Ota punainen pilleri ja pysy Ihmemaassa. Vuorosana: ”Ja minä näytän sinulle, kuinka syvälle kaninkolo menee.” (kiistellään myös alkoiko kaninkolo vertauksen käyttö todella tästä vuorosanasta). Neo ottaa punaisen pillerin ja herää oikeaan maailmaan.
Pillerikohtaus ja muut Matrixin kohtaukset saattavat viitata Lewis Carrollin vuonna 1865 ilmestyneeseen lastenkirjaan Liisan seikkailut ihmemaassa. Neo saa tietokoneelleen viestin, jossa häntä kehotetaan ”seuraamaan valkoista kania”. Morfeus kysyy Neolta, tunteeko hän itsensä Liisaksi, joka putoaa kaninkoloon. Pillerit ovat sinällään analogisia (yhdenmukaisia, samankaltaisia, vastaavia, verrattavia) ”Syö minut” -kakun ja ”Juo minut” -juoman kanssa, jotka saavat Liisan kasvamaan ja kutistumaan.
Pillerit edustavat valintaa: pysyä autuaassa tietämättömyydessä (sininen) tai hyväksyä/ymmärtää mieltäkin kääntävä todellisuus (punainen)
Punainen pilleri ja sininen pilleri ovat kiistatta symboleja Matrixin keskeisille teemoille, jotka ovat illuusio vastaan todellisuus ja kohtalo vastaan vapaa tahto. Sekä tutkijat että elokuvakriitikot ovat huomanneet elokuvan yhtäläisyydet filosofisiin teorioihin, kuten Platonin luolastoa kuvaavaan allegoriaan (vertauskuva tai vertauksellinen esitystapa), Zhuangzin perhosunelmaan, Robert Nozickin kokemuskoneeseen, René Descartesin ”pahaan demoniaan” ja aivot sammiossa -ajatuskokeeseen. Matrix ammentaa gnostilaisuuden ja buddhalaisuuden ajatuksia tietämättömyydestä ja valaistumisesta.
Vertauskuvallisuus
Elokuvan ilmestymisen jälkeen jotkut ovat kiistatta pitäneet The Matrixia allegoriana sukupuolenvaihdoksesta. Tämä näkökulma on kehittynyt sen jälkeen, kun Matrixin käsikirjoittajat ja ohjaajat, Wachowskin sisarukset, ilmoittivat julkisesti olevansa transsukupuolisia. Premarin, 0,625 mg:n tabletti, joka on 1990-luvulla yleisesti määrätty estrogeenipilleri, on väriltään tummanpunainen. Lilly Wachowski on todennut suoraan, että hänen ja Lanan alkuperäinen tarkoitus oli, että elokuva toimisi metaforana sukupuoli-identiteetistä.
Sinällään ironisena käänteenä, jotkin ryhmät ovat ottaneet punaisen pillerin käyttöön vertauskuvana niin sanotuista liberaaleista näkemyksistä vapautumiselle, tämän kuitenkaan heikentämättä vertauskuvan arvoa tai toimivuutta. Curtis Yarvin, mm. blogin kirjoittaja, oli mahdollisesti ensimmäinen, joka popularisoi termin ”punainen pilleri” tällä tavoin 2000-luvun lopulla. Vuonna 2007 Yarvin kirjoitti salanimellä Mencius Moldbug ja perusteli, että demokratia on Matrixin tavoin simulaatio, johon mm. amerikkalaiset sokeasti uskovat. Hän antaa selkeitä esimerkkejä siitä, mitä hän kutsuu ”sinisiksi pillereiksi” (narratiiviksi levitetty demokraattinen kertomus) ja ”punaisiksi pillereiksi” (yleiset narratiivit kyseenalaistava vastainen kanta). Termi punainen pilleri kehittyi ja levisi edelleen sen jälkeen, kun Donald Trump voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit vuonna 2016. Tämän jälkeen "punaisen pillerin" voidaan katsoa muotoutuneen uudelleen ja sitä voidaan pitää verbinä. Termistä ”thus-pill” (thus: siispä, niin, näin) on tullut indoktrinaatiota (jonkin arvojärjestelmän, uskomusjärjestelmän tai oppijärjestelmän eli doktriinin iskostamista ihmiseen ilman mahdollisuutta sen kyseenalaistamiseen tai kriittiseen arviointiin) tarkoittava suffiksi (sanan loppuun tuleva osa, jolla on eri merkitys kuin sanan vartalolla. Se voi muuttaa sanan tarkoitusta tai olla vain kieliopillinen pääte).
Poliittinen kääntely
Erityisesti poliittisen vasemmiston väittämänä manosfääri (miesten oikeuksiin ja feminismin kritiikkiin keskittyneiden nettiyhteisöjen, keskustelupalstojen, blogien ja muiden sivustojen muodostama kokonaisuus), on tuonut myös muita pillerivärejä. Termi ”musta pilleri” tuli ensimmäisen kerran suosituksi 2010-luvulla blogissa Omega Virgin Revolt. Se viittaa feminististä järjestelmää vastaan taistelemisen turhuuteen.
Anarkistinen podcastien tekijä sekä kirjailija Michael Malice on tuonut esiin ajatusta valkoisesta pilleristä, joka ilmaisee toivoa paremmasta poliittisesta tulevaisuudesta. On olemassa myös vaaleanpunainen pilleri, violetti pilleri ja vihreä pilleri. Viime vuosina sanasta ”-pilleri” on tullut osa puhe-/kirjoitustapaa ja itseironinen, ironinen tapa kuvata suhtautumista johonkin asiaan, jonkin asian vaikutuksen kohteeksi joutumista tai poliittisen kerronnan narratiivista vapautumiseksi.
Lähteet:
Matrix elokuva