siirry sisältöön

Tarvitaanko Suomeen oma DOGE virasto?

Trumpin asetuksellaan perustaman DOGE:n tehtävä on puhdistaa korruptiota, vähentää liittovaltion tuhlailevia ja vilpillisiä menoja sekä poistaa liiallinen sääntely

Kuva on viittaus DOGE kryptovaluuttaan, jonka yhteys DOGE toimijan nimitykseen on ilmeinen

Sisällysluettelo

💡
Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak kutsui tätä toimintaa 6.2.2025 vallan anastamiseksi. Nähtävästi nojaten Suomessakin tuttuun ilmiöön, että valta kuuluu julkiselle sektorille ja sen virkamiehille.

Iltalehti mainitsi jutussaan 7.2.2025 seuraavasti:

Laillisuusnäkökulmasta kysymyksiä herättää muun muassa se, ettei Muskia tai hänen apulaisiaan ole valittu tehtäväänsä vaaleilla eikä hyväksytty Yhdysvaltain kongressissa. Kriitikoiden mielestä tämä on perustuslain vastaista.

Tämä herättää ehkä kysymyksen, vaikkapa Suomen suhteen. Miten moni Suomalaisen viraston, toimielimien tai viranomaisen johto on valittu vaaleilla? Tai onko EU:n korkeimmat virat, kuten Ursula von der Leyenin positio, valittu vaaleilla? Tarvitaanko Suomessa ulkopoliittista instituuttia tai sen tutkijoita?


Mikä DOGE virasto on?

Department of Government Efficiency (DOGE), virallisesti U.S. DOGE Service Temporary Organization, on Yhdysvaltojen DOGE-palvelun, joka tunnettiin aiemmin nimellä United States Digital Service, alainen väliaikainen organisaatio.Nimikkeestään huolimatta DOGE ei ole Yhdysvaltojen hallituksen kabinettitason ministeriö, joka edellyttää Yhdysvaltojen kongressin hyväksyntää.

DOGE:n tarkoitus on vähentää liittovaltion tuhlailevia ja vilpillisiä menoja sekä poistaa liiallinen sääntely. Sen perustamismääräyksen mukaan sen muodollinen tarkoitus on ”modernisoida liittovaltion teknologiaa ja ohjelmistoja hallituksen tehokkuuden ja tuottavuuden maksimoimiseksi.” Organisaation perustamisesta ilmoitti presidentiksi valittu Donald Trump marraskuussa 2024. Alun perin Vivek Ramaswamyn oli tarkoitus johtaa sitä yhdessä Elon Muskin kanssa, mutta hän lähti ennen hankkeen aloittamista. Muskin virallista roolia ei ole määritetty. Organisaatio perustettiin toimeenpanomääräyksellä 20. tammikuuta 2025. DOGE vakuuttaa, että sen suunniteltu päättymispäivä on 4. heinäkuuta 2026. DOGE:n pääkonttori sijaitsee Eisenhower Executive Office Buildingissa, ja sen palveluksessa on noin 20 työntekijää, minkä lisäksi liittovaltion virastoissa toimii muita ryhmiä.

Mitä DOGE:n kaltainen virasto voisi tehdä Suomessa?

Ajatuspaja Libera tiivistää leikkauslistaa vuonna 2023 tehdyssä julkaisussaan seuraavasti:

  1. KOTIHOIDON TUEN LOPETTAMINEN – 250 miljoonaa euroa
  2. MONOPOLIEN JA MUIDEN MARKKINAHÄIRIÖIDEN PURKU – 450 miljoonaa euroa
  3. YRITYSTUKIEN VÄHENTÄMINEN – 254,5 miljoonaa euroa
  4. ANSIOSIDONNAISUUDEN PORRASTUS JA LYHENNYS – 500 miljoonaa euroa
  5. KANSALAISTOIMINNAN TUEN UUDELLEENARVIOINTI – 49 miljoonaa euroa
  6. MAATALOUDEN LOMITUSTUKIEN LOPETTAMINEN – 126,5 miljoonaa euroa
  7. YLEISHYÖDYLLISET YHTEISÖT VEROLLE – 50 miljoonaa euroa
  8. TYÖMARKKINAJÄRJESTÖJEN JÄSENMAKSUJEN VÄHENTÄMISOIKEUDEN POISTO – 210 miljoonaa euroa
  9. YLE:N BUDJETIN PIENENTÄMINEN RUOTSIN YLEISRADION VASTAAVALLE TASOLLE ASUKASLUKUUN SUHTEUTETTUNA – 130 miljoonaa euroa

Liberaalipuolue perustelee 9,1 miljardin menovähennyksiä (linkki sisältöön jutun lopussa):

Varjobudjetissa ei käytetä juustohöylää, vaan karsitaan kokonaan pois tehtäviä, jotka näkemyksemme mukaan eivät kuulu valtiolle ensinkään.

Miksi Suomessa toimii monta eläkevakuutusyhtiötä?

Suomessa toimii usea eläkevakuutusyhtiö, joilla jokaisella on oma organisaationsa, johtokuntansa, hallituksensa, neuvonantajansa jne. Eläkevakuutusyhtiöiden tehtävä ja hinnoittelu on laissa säädetty, joten liikkumatila on hyvin pieni tai sitä ei ole. Miksi ylläpidetään monta, esim Virossa ei ole kuin yksi taho, sekin valtion hoitamana.

Miksi Suomen julkinen sektori on niin iso?

Taloustieteen professorin Matti Wirenin mukaan Suomessa on OECD:n vertailussa maailman toiseksi suurin julkinen sektori, ja ero Ranskaan on vain hiuksen hieno. Lisäksi Suomi on euroalueen kallein maa. Wiren pohtii asiaa seuraavasti:

Suomen kalleus ei voi olla sattuma. Se on seurausta kustannusrasituksesta, joka viime kädessä seuraa liian raskaasta julkisen sektorin taakasta.

Suomessa OECD:n lukujen mukaan noin 30% työvoimasta on julkisella sektorilla. Esim Japanissa vastaava luku on 12% ja Sveitsissä 15%. Kun otetaan huomioon vielä Suomen huomattavan korkea työttömyys ja kurssein, opiskeluin sekä yhdistystuin peitelty työttömyys, eli lasketaan vertailuun oikeat työlliset, kasvanee luku suureksi. Tästä ei ole kuitenkaan tarkkaa tutkimustietoa saatavilla.

Miten luku sitten on kasvanut näin suureksi, siihen ei liene tarkkaa vastausta. Asiasta käydään lähinnä poliittista keskustelua, arkikokemus kuitenkin kertoo että kysymys on valtapoliittisten rakenteiden ylläpidosta (nimitetään puolueen jäseniä virkoihin jne), mutta tätä on vaikea todentaa ja osoittaa vedenpitävästi.

Koska julkista sektoria korvataan tekoälyllä, veronmaksajien hyväksi?

Tätä on käsitelty Suomen Kansan artikkelissa: https://www.suomenkansa.fi/kuoleeko-virkamies-nimike-aikanaan-tekoalyn-syliin-sukupuolittuneisuus-nimikkeessa-saattaa-saada-automaattisen-ratkaisun/

Suomen DOGE:n nimi?

Mikä olisi Suomen vastaavan viraston nimi, jonka tehtävä on puhdistaa korruptiota, vähentää valtion tuhlailevia ja vilpillisiä menoja sekä poistaa liiallinen sääntely?

SUKO? Suomalaisen Ummehtuneen Korruption Ownaus.

Parempia nimiä on varmasti tarjolla, mutta enemmän on kysymys siitä, milloin se tulisi käyttöön sekä toteen.


#LeikattavaaLöytyy – Liberaalipuolue
Ajatuspaja Liberan leikkauslista – Ajatuspaja Libera
Harva se päivä saamme lukea lehdistä eri tahojen esittämiä madonlukuja valtiontalouden epätasapainosta ja vetoomuksia aloittaa sopeutustoimet. Menojen leikkaustarve on välitön. Ongelman olemassaolosta ollaan siis tietoisia, mikä on hyvä alku. Ratkaisun tiellä ovat kuitenkin samat poliitikot ja puolueet, jotka ovat olleet jo 15 vuoden ajan kykenemättömiä sovittamaan yhteen valtion tuloja ja menoja. Menolisäykset omille eturyhmille on […]
”Elon Muskin parikymppiset pojat” kuumensivat tunteita A-studiossa – Natsikortti heilahti
Donald Trump ja Elon Musk siivoavat liittovaltion hallintoa isolla luudalla. Aihe sai asiantuntijat kiistelemään Ylen A-studiossa.

Kommentit

Viimeisimmät